top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraVeronika

Mlhologie

Aktualizováno: 1. 10. 2021

Erste Fall Wasserfall, druhý pád déšť bez kapek. Komu jsem co provedla? Vidím koho co? Pláštěnku! Oslovujeme voláme: Prší. Čánek o čem? O fakt podivném počasí s čím? S dobrým koncem :)

Bez pláštěnky ani na krok!

To, že neprší, neznamená, že je sucho. Jak je to s tím dánským počasím? Odkud se ta voda bere a jak s ní žít? A co je na dešti nejkrásnějšího?


Zápisky ze sešitu

Dánsko se nachází v mírném podnebném pásu stejně jako Česká republika. Avšak stejnou teplotu ani klima tyto dvě země nemají. Rozdíl je ve vzdálenosti od oceánu či moře a podle toho dělíme podnebí mírného pásu na kontinentální či oceánské.

Kam tedy zařadit Dánsko? Někam mezi. Dánsko není Anglie, ale ani Česká republika. Jak byste vlastně charakterizovali počasí v České republice? Vary jsou taková Sibiř, kdežto jižně od Brna je to skoro až Sahara.

Lze to zobecnit, ale není to ono. Každá oblast má své mikro klima a záleží, kde se přesně nacházíte. Západní pobřeží Jyllandu je hodně deštivé, větrné a proto méně osídlené. Druhá strana poloostrova a západní oblast ostrova Sjælland naopak nabízí příjemné podmínky pro žití.


Úkol

Prozkoumejte různé mapy z online atlasu a porovnejte ČR s Dánskem. Například na mapě Teploty vzduchu – rozdíly můžete krásně vidět vliv moří a oceánů na teploty.


Tohle všechno si můžete najít v knihách, na internetu či ve svém selském rozumu, ale jak to tedy doopravdy je? Jak je to s tím deštěm konkrétně v Aarhusu podle Verči?

Buď prší nebo neprší. To, že neprší, neznamená, že je sucho. Když je sucho, fouká vítr. Nefouká-li vítr, nejste pravděpodobně venku. Ehm, cože?
Další výhoda přítomnosti tolika vody - zeleň!

Nejprve si ujasněme důležité pojmy:

  • Déšť se skládá z vodních kapek o průměru větším než 0,5 mm. (Techmania)

  • Mlha je složená z velmi malých vodních kapiteček rozptýlených ve vzduchu. (Techmania)

  • Vlhkost je obsah vodní páry ve vzduchu. (Techmania)

Déšť, mlha nebo støvregn?

Průtrž mračen je velmi ojedinělá, jak mi malá Dánka vysvětlila ve škole. Žila 2 roky v Singapuru a dánský déšť se s monzunovými slejváky fakt nedá srovnat. Není to úžasné? Říkáme tomu déšť, ale má to mnoho podob. A víte co je ještě lepší? Díky českému jazyku můžeme tyto jevy popisovat mnoha způsoby. Zkuste vymyslet co nejvíce synonym pro slovo déšť – od toho nejjemnějšího až po ten singapurský slejvák. Kolik dáte?


(mží, mrholí, smráká, kape, sprcha, prší, přeháňka, průtž, liják, slejvák, leje jako z konve otočený kýbl)


Dánové pro to mají taky několik výrazů a nejvýstižnější je „støvregn“ v překladu něco jako prachový déšť či mrholení. Výrazů mají tolik hlavně kvůli jiným slangům a kvůli tomu, že když se bavíte o počasí (oblíbené téma všude), bavíte se tady vždy o dešti, tak je fajn občas použít jiná slova. Rozhodně nemají tak květnatý jazyk.


Mezi deštěm a mlhou - čas na koupačku, protože plavky jsou nejlepší outfit do deště. (Až na těch 12 stupňů)

Mlhologie

Tak už jsme si oprášili znalosti ze střední školy a obnovili si slovní zásobu. Konečně můžu tedy vysvětlit, co se tady vlastně děje, když neprší a zároveň není sucho. Všechno závisí na větru. Jsem tu sice krátkou dobu, ale tohle je něco, čeho si všimnete první den. Fouká-li od západu, přináší to opravdový déšť, který vám proteče skrz pláštěnku, ať děláte cokoliv. Fouká-li od východu, tedy od moře, vzduch je velice vlhký (bohatý na vodní páru), ale nic, co by vám rozmočilo plátěnou tašku. A pak je tu ta mlha, kterou přináší každý vítr. Její předpověď jsem ještě nevychytala a hlavně ta potvora není z okna vidět. V louži žádné kapky nevidíte, tak vám srdce zaplesá, že neprší. Vylezete ven a po 20 minutách máte mokro v botách, přilepené kalhoty na stehnech a po tváři vám stékají kapky, ať už zoufalých slz nebo nashromážděných kapiteček mlhy.


Mlha - není vidět, ale cítit.

Když déšť následuje slunce

Je to vlastně příjemný déšť, příjemná mlha. Nevěřila jsem tomu výroku, dokud jsem to nezažila. Najednou je všechno tak nějak útulnější, domov hřejivější a lidé klidnější. Asi je to ten fakt, že se povznesete nad mokro v botech, protože ho budete mít i zítra, pozítří, popozítří. Prostě žijete, žije tak okolí a nikoho to netrápí. Asi je hřeje slunce v duši.

Díky větru se občas v oblačnosti najde skulinka, kterou pronikají zářivé paprsky slunce. A pokud ta deštivá vícedenní fronta zmizí definitivně, je čisto, svěže, čerstvě a prostě po dešti. To je druhá nejlepší věc hned po koupačce v moři.


Vlevo: Déšť ustupuje a blíží se slunce - mísení barev je úžasné. Vpravo: Modrá obloha, voňavý les a naplněné bažiny.

Lexikon nápadů jak přežít déšť

Ten vyjde na konci mého pobytu. Sbírám informace, testuji outfity, ale základní pravidlo zní:

Nejsem z cukru!

Aneb jak říká Ladislav Zibura: "Jsem vodotěsnej. Spolu s omyvatelností je to moje oblíbená vlastnost kůže!"


Pláštěnkám zdar! A hlavně té mojí wooxusní žluté :)

Verča




76 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page