top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraVeronika

Trasa č. 4 - Centrum Plzně

Tato trasa prochází centrem Plzně po cyklostezkách, které jsou každodenně vyžívány k dopravě na kole i k rekreačním vyjížďkám. Celková infrastruktura cyklostezek v Plzni je velmi dobrá, a tak lze centrum projíždět bezpečně. Další výhodou Plzně je, že se zde stékají 4 řeky, kolem kterých je spousta krásných parků, o které město pečuje. Cílem čtvrté trasy je zavést rodiče s dětmi do centra Plzně, aby si vyzkoušeli, jak jednoduché je projíždět Plzní na kole, ať už do práce nebo za kulturou. Zastavení na trase se věnují převážně historii daných míst. Technická cvičení jsou zaměřená na koordinaci a rovnováhu.

 

Odhadovaný čas: 2 h

Délka: 5,1 km / 4,2 km

Obtížnost: *

Převýšení: 16 m / 16 m

Parkování / výchozí bod: Parkoviště pod mostem Generála Pattona

(N 49°45.08032', E 13°22.55950'). Parkoviště je veřejné bez hlídání a zadarmo.

Zastavení: Skatepark, Soutok řek, Štruncovy sady, Spejbl a Hurvínek, Pivovarské muzeum

 

Plánek trasy č. 4

Podrobný itinerář

  • Trasa začíná na parkovišti pod mostem Generála Pattona, odkud pokračuje na západ po silnici Lochotínská směrem k Zoologické zahradě. Na silnici se držte vpravo a dodržujte pravidla bezpečnosti. Po 270 m trasa odbočuje doleva a za 120 m vjíždí do areálu parku za Plazou, kde je vhodný prostor pro nějaké cvičení nebo hru na kole, například pro obratnostní jízdu. (Zastavení 1, Hra 2: Obratnostní jízda)

  • Park je možné libovolně projezdit. Trasa pokračuje na východ po cyklostezce, podjíždí most Generála Pattona a po 120 m odbočuje doprava přes řeku Mži stále po cyklostezce. Přibližně za 100 m trasa opouští cyklostezku kolem krajského soudu směrem na sever přes parkoviště do Kamenické ulice, podjede Rooseveltův most a pokračuje stále podél řeky, kde se později připojí cyklostezka a není nutné jet po silnici.

  • Jakmile se cyklostezka rozšíří a silnice odbočí doprava, je možné zařadit Cvičení 10: Bez držení. Trasa vede až k soutoku řek Mže a Radbuzy, kde je Zastavení 2.

  • Trasa pokračuje na jihozápad podél řeky Radbuzy kolem lukostřeleckého hřiště a lezecké stěny. Na této široké cyklostezce lze vyzkoušet Cvičení 4: Slalom. 420 m od soutoku řek se nachází další zastavení trasy (Zastavení 3).

  • Po 140 m se odděluje alternativní trasa (Zkratka 1) doprava po cyklostezce číslo 35 a 37. Za 170 m u Štruncových sadů odbočuje doleva a projíždí tunelem na Mlýnskou strouhu. Hned za tunelem zkratka zatáčí vpravo a připojuje se na hlavní trasu.

  • Hlavní trasa od Zastavení 3 pokračuje směrem na jihozápad po cyklotrase č. 3, podjede silnici a vyústí na křižovatce se silnicí s tramvajovými kolejemi. Tuto silnici je nutné překonat. Ve všední dny bývá velmi frekventovaná, dbejte zvýšené opatrnosti.

  • Trasa dále vede ulicí Anglické nábřeží. Jedná se o 280 m dlouhý úsek, který je nutný absolvovat po silnici. Jeďte za sebou a dodržujte pravidla silničního provozu. Trasa poté odbočuje doprava do Šafaříkových sadů k soše Spejbla a Hurvínka (Zastavení 4)

  • Od Zatavení 4 se trasa vrací na cyklostezku a pokračuje po ní směrem na sever podél Šafaříkových sadů. Překoná silnici s tramvajovými kolejemi, vede vedle Křižíkových sadů a překonáním další silnice s kolejemi se trasa dostává do parku zvaného Mlýnská strouha. Park je zakázané projet na kole, ale vedlejší Pallovou ulicí vede cyklostezka. Těsně před mostem do Štruncových sadů trasa odbočuje doleva a spojuje se s alternativní trasou. Na této štěrkové cestě je doporučené Cvičení 8: Jízda pomalosti.

  • Štěrková cesta se stane chodníkem, po kterém je možné jet na kole. U světelné křižovatky trasa pokračuje po chodníku doleva a vede po dlážděné cestě na jih. Po 50 m trasa odbočuje do protisměru jednosměrné ulice, kde je vjezd kol v tomto směru povolen. Za dalších 60 m se vpravo nachází Pivovarské muzeum (Zastavení 5)

  • Trasa dále pokračuje Veleslavínovou ulicí na západ. Po 520 m trasa obočí vlevo a hned vpravo do parku, kde následně vede na sever po cyklostezce číslo 37. Po pár metrech cyklostezka křižuje silniční přivaděč, buďte v tomto místě opatrní.

  • Po cyklostezce číslo 37 trasa vede až do výchozího bodu na parkoviště. Jakmile skončí most Generála Pattona, odbočuje trasa mírně doprava dolů, stočí se o 180 stupňů a po přejezdu silnice je na parkovišti.

Zastavení

Skatepark

Skatepark je uměle vytvořená speciální plocha, která je tvořena různými překážkami, rampami a vlnami. Určený je pro skateboardisty, jezdce na koloběžkách, bruslích a kolech BMX. V Plzni se nachází 4 skateparky ve Štruncových sadech, ve Škoda Sport parku, ve Škoda Landu a zde, v parku za Plazou.

Park za Plazou je vzdálený od stejnojmenného obchodního centra 200 m. V samotném parku se nachází i dětská hřiště, beachvolejbalová hřiště, hřiště na minigolf a další plochy pro sportovní aktivity anebo k odpočinku. Za lávkou směrem k Plaze se nachází amfiteátr, kde se konají různé kulturní akce.

  • Postavte si trať

V tomto parku je doporučená hra na rozvoj technických dovedností jízdy na kole a to obratnostní jízda. Nechte děti, aby se do příprav obratnostní jízdy zapojily a pokuste se vytvořit co nejpestřejší okruh.

Soutok řek

Kousek od tohoto místa se stékají dvě velké řeky. Podél řeky Mže trasa přivedla a podél řeky Radbuzy pokračuje dál. Tyto dvě řeky se po soutoku stávají Berounkou.

  • Vodní kvíz

Štruncovy sady

Stadion ve Štruncových sadech byl postaven roku 1955, aby se zde mohla konat krajská spartakiáda. Kromě fotbalového hřiště, měl i atletickou dráhu a kapacitu diváků okolo 7,5 tisíce. Roku 2011 díky finanční podpoře města prošel stadion rekonstrukcí. Atletická dráha zanikla na úkor většího fotbalového hřiště a vyšší kapacitě diváků. Dnes se do Doosan arény vejde až 11,7 tisíce diváků. Vlastníkem arény je město Plzeň a poskytuje zázemí fotbalovému klubu FC Viktoria Plzeň.

Dále se ve Štruncových sadech nachází i další sportoviště. Například inline dráha, lukostřelecké hřiště, lezecká stěna, skatepark, tenisová hřiště a dětská hřiště. Z místa zastavení vede lávka přes řeku Radbuzu do Plzeňských pivovarů přímo k návštěvnickému centru. Ve směru trasy lze po pravé straně spatřit historickou budovu Sokolovny s malou zahradou.

Spejbl a Hurvínek

Spejbl a Hurvínek jsou dřevěné loutky divadla Spejbl a Hurvínek, které založil profesor Josef Skupa v roce 1930. Více info: https://www.spejbl-hurvinek.cz/

Pivovarské muzeum

Budova pivovarského muzea zachovala vzhled z 15. století, a tak je možné nahlédnou do historie pivovarnictví v reálných prostorech. K vidění jsou zde různé velikosti a druhy džbánků, varna, sladovna a další zajímavosti, které k výrobě piva bezprostředně patří. Historie se týká nejen výroby piva, ale i hospod, pivovarů, tradic konzumace piva a samotné budovy. Cena prohlídky pro dospělé je 90 Kč a pro děti 60 Kč.

Ve stejném vchodě budovy je možné začít prohlídku plzeňského historického podzemí, které má dohromady přibližně 13 km chodem v centru Plzně. Prohlídka, kterou zprostředkovává Plzeňský Prazdroj je však dlouhá pouhých 800 m a vede chodbami 9 – 10 m pod povrchem Veleslavínovy, Pražské a Perlové ulice. Jedna ze slepých odboček veřejného okruhu vede k vodárenské věži (Černá věž), která kdysi sloužila jako vodárna a pitnou vodu dodávala pouze do kašen na náměstí Republiky, kam si pro ni museli lidé se džbánkem dojít. Celé podzemí bylo vybudováno jako další prostory k uchovávání různých věcí, převážně vody, potravin a sudů, protože v pod povrchem země je stálá teplota okolo 6°C. Prohlídka plzeňského podzemí je možná celý týden a vstupné pro dospělé je 120 Kč a pro děti 80 Kč.

  • Proč pivo?

Zamyslete se s dětmi, proč je pivo tak oblíbený nápoj a proč ho děti nemůžou pít.


Technika jízdy na kole

I Hra 2: Obratnostní jízda

II Cvičení 10: Bez držení

III Cvičení 4: Slalom

IV Cvičení 8: Jízda pomalosti


19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page